Blog

Vergeten! Dieetwensen tijdens mijn evenement.

Leuk! U organiseert het jaarlijkse bedrijfsfeest, een sjiek galadiner of de zomerbarbecue voor de vereniging. U verwacht een grote groep gasten en kiest met zorg een menu. De uitnodigingen zijn verstuurd en dan komt opeens die vraag over een dieet…

Mijn ervaring is dat grofweg tien procent van de gasten vegetarisch wil eten. Een wisselend aantal van de genodigden heeft ook nog eens speciale dieetwensen. Daar is geen voorspelling op te doen en verschilt enorm per evenement. Over de diëten die als gevolg van een allergie het vaakst voorkomen, is wel meer te zeggen.

Allergieën

Een allergie voor noten, lactose, gluten, ei of schaal- en schelpdieren komt het meeste voor. De gezondheidsraad zegt hierover: naar schatting komt bij zo’n vier- tot zesduizend Nederlanders, onder wie duizend tot vijftienhonderd kinderen, een potentieel levensbedreigende vorm voor. De meeste mensen met een voedselallergie hebben echter een milder ziektebeeld. In totaal gaat het om één tot enkele procenten van de bevolking. Het aantal mensen dat denkt een voedselallergie te hebben is vele malen groter dan de werkelijke patiëntengroep.

Een ingebeelde allergie of werkelijk aanwezig? U als organisator en wij als cateraar kunnen daar uiteraard niets mee. Dus gaan we er vanuit dat de allergie er is en houden we daar rekening mee. Tevreden gasten is nummer één!

Geloofsovertuiging

Daarnaast hebben we in Nederland te maken met een groeiend aantal voedsel- voorschriften vanuit verschillende geloofsovertuigingen. Het CBS zegt daarover: vijf procent van de Nederlanders is moslim en zes procent geeft aan tot een andere kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke stroming te horen, waaronder het jodendom, hindoeïsme of boeddhisme.

In bijvoorbeeld Den Haag, Amsterdam en Rotterdam is dit aantal nog hoger; de kennis over (vermeende) voedselallergieën is daar groter en het aantal moslims is in deze steden groeiend. Het organiseren van de verschillende diëten en voedselwensen op elk evenement is dus niet een vraag, maar behoort een vast item te zijn in de voorbereiding.

En hoe organiseren wij dit?

De vegetariërs worden doorgaans automatisch bediend met volwaardig menu. De kennis in professionele keukens is daarover de laatste jaren enorm toegenomen en dus ook de wil om daarin onderscheidend te zijn.

Halal producten zijn volop te verkrijgen, maar ik vind het persoonlijk te ver gaan om een heel arrangement Halal te bereiden wanneer een klein deel van de gasten moslim is. Ik kies er daarom voor om ook voor hen apart gerechten te bereiden en een islamitische kok het uit te laten serveren. Dat laatste is belangrijk voor het vertrouwen, een zaak van perceptie.

Tot slot de diëten als gevolg van een allergie. Zoveel allergieën als gerechten. Aan de ene kant houden wij bij buffetten er rekening mee dat er voldoende variëteit is. Gasten met dieetwensen vinden hier altijd iets bij wat binnen hun dieet past. Daarnaast zorgen

wij ervoor dat er voor hen apart gerechten worden bereid zodat ook zij een aantrekkelijk menu krijgen. De gast is koning en daarom maatwerk.

Een rekensommetje om rekening mee te houden

Stel dat u heeft honderd gasten tijdens uw evenement. Dan hebt u te maken met: 10 vegetariërs

5 moslims

6 joods, hindoe of boeddhist

4 diëten als gevolg van een allergie

76 gasten, die vaak ook nog willen kunnen kiezen tussen vlees of vis

We sluiten niemand uit en aandacht maakt alles mooier. Alle gasten willen we een smakelijke en heerlijke ervaring laten hebben. Het vraagt van ons rekenwerk en een groot organisatievermogen van onze medewerkers in de keuken en bediening. En van u? U hoeft slechts vooraf te vragen wat de dieetwensen zijn.

Rob van Leeuwen

Hof Catering

In contact komen met Hof Catering?

We bespreken graag met u de mogelijkheden