Blog

Koekie erbij?

Ik ben wezenloos gek op koekies. Maar nam ik vroeger nog wel eens een heel pak ’s avonds bij de thee, eet ik tegenwoordig met schuldgevoel twee kakies op. En waarom eigenlijk?

Mijn lijf is blijkbaar geprogrammeerd op vet en zoet. Alla, maar ik heb ook de overtuiging dat de wijze van voedselproductie, uh koekiesproductie mijn lijf vast ook geen goed doet. Dan kunnen we bij Hof Catering dus beter….

Een mooie uitdaging binnen het bedrijf. Want mijn persoonlijke drijfveer voor het gezonde koekie is duidelijk, maar we zetten nogal wat taart en koek weg op allerlei ontvangsten. En ook daar eten onze gasten graag zonder schuldgevoel een lekker koekie erbij.

Inmiddels hebben we getest en geleerd. Stapels koekies heb ik mogen proeven in vele varianten. Sommige waren een feest van herkenning, sommigen waren…tja….even wennen. Maar we hebben het lekkerste koekie gevonden waarbij ik het minste schuldgevoel heb.

koekie

Het recept van chef Mariska:

  • Bloem
  • Roomboter
  • Geraspte kokos
  • 85% pure chocolade
  • Gewelde gele rozijnen
  • Gewelde gedroogde abrikozen
  • Eieren
  • Honing
  • Ongebrande, ongezouten noten

En wat vindt onze orthomoleculaire voedingsadviseur Evelien Lems ervan?

Bij mij verdween er ook wel met enige regelmaat een pak koekjes. Gelukkig is dat verleden tijd, want echt lekker ga je er toch niet van voelen. Al krijg je op korte termijn wel een beloningsgevoel door de combinatie van suiker en vet in koekjes. Dat beloningsgevoel voelt natuurlijk lekker en ja hoor; hier is je snaaigedrag en weg is je pak koekjes. Wil je niet snaaien, en wel wat gezonder eten dan is het dus best een goeie zet om de combinatie suiker en vet te ontwijken.

Zoals in Mariska’s koek dus! Gezonde vetten en geen geraffineerde suikers, helemaal top. Dit is een lekkere koek waarbij je hersenen je niet voor de gek houden met een beloningsgevoel waardoor je gaat snaaien.

Maar als voedingscoach vind ik natuurlijk altijd wel wat om over te klagen ? In deze koek is dat de bloem. We eten gemiddeld op een dag wel 70% granen (brood, pasta, crackers, tussendoortjes, koekjes etc) en dat terwijl het ons meer energie en voedingsstoffen kost om ze te verteren dan dat ze opleveren. Elke keer als je weer 4 boterhammen of een groot bord pasta naar binnen werkt, sta je dus eigenlijk in te leveren op je gezondheid. Zonde toch…

Verder zitten eieren echt vol voedingsstoffen, en ook goed voor de verzadiging. Dat je jezelf niet klem eet dus.  Handig! Vroeger werd er spannend gedaan over eieren en cholesterol, maar gelukkig is dat misverstand uit de wereld geholpen. Je kan gemakkelijk 10 – 15 eieren per week eten.

Rozijnen en honing geven wel een flinke piek in de bloedsuikerspiegel, máár als je het vergelijkt met geraffineerde suiker dan is dit toch nog steeds duidelijk een gezondere keuze.

Lekker eten en genieten dus. En dat schuldgevoel zou ik sowieso achterwege laten Rob, daar worden die koekjes echt niet lekkerder van.

In contact komen met Hof Catering?

We bespreken graag met u de mogelijkheden