Blog

Harinkie happuh

Ieder jaar rond deze tijd de nieuwe haring. Op alle juni borrels serveren we traditioneel deze lekkernij. Maar naast de vers gesneden met uitjes, hebben we steeds meer varianten als amuse.

Ik ben een haringliefhebber. Haring doet mij denken aan mijn tijd in Scheveningen. De nieuwe haring wordt hier elk jaar uitgebreid gevierd met vlaggetjesdag en maakt zelfs deel uit van het wapen van Scheveningen. Ook is er niemand die zo gepassioneerd over haring kan praten als mijn oude buurman Jaap den Heijer. Elk jaar rond deze tijd bracht hij mij weer op de hoogte van nieuwste haringweetjes tijdens het barbecueën op de stoep.

Vis valt lekker licht, is gezond en combineert zo goed met heerlijke witte wijnen. Met de haring is het niet anders, hoewel ik een korenwijntje ook wel kan waarderen. Maar dan is het gewoon recht-toe-recht-aan haring natuurlijk. Die varianten als amuse, ofwel het mondvermaakje, vragen een delicatere aanpak…

Chef Mariska heeft enkele recepten voor amuses met haring ontwikkeld. Sommelier Joost Van den Hurk van Van Dopwijnen adviseert over de bijpassende wijnen. Haring is een van de meest moeilijke vissoorten om te combineren met wijn omdat het een vettiger ziltige vis is. Toch heeft Joost een paar lekkere wijnen gevonden die hier bij passen.

Amuse 1: Canapé haring met ingelegde komkommer
Wijn: Saint Véran tradition, Domaine Thomas Bourgogne
Macon blanc Domaine Mancey Bourgogne

Amuse 2: Sandwich haring met rogge en sjalotjes
Wijn: Gruner Veltliner Pffafl Oostenrijk

Amuse 3: Lepel haring mousse met rode biet
Wijn: Domaine Lieubeau Muscadet Sevre et Maine Sur Lie

hof catering haring

‘Evelien Lems onze Health Coach:’ Dit is wel een toppertje Rob. Onwijs gezond die Hollandse Nieuwe. Veel mensen denken dat haring niet zo goed is omdat het een vette vis is, maar niks is minder waar. Deze vetten heb je keihard nodig voor een goede gezondheid. Daar kan je gerust een paar van nemen!

Dat komt mede doordat de vetten uit haring een energieleverancier zijn voor je hart, best wel essentieel dus. En daarnaast bestaan je hersenen voor 60% uit vetten. Eet je weinig gezonde vetten, dan word je toch wat minder scherp, flexibel en gaat de concentratie achteruit.

Doordat de haring zo vet is, duurt het wat langer om te verteren en blijft hij (of zij?) daarom langer in de maag en dat geeft een verzadigd gevoel. Daarom zit je redelijk snel vol na een paar haringen.

Sommige mensen hebben last van een opgeblazen gevoel, of oprispingen na het eten van haring. Zeker dat laatste is best goor na het eten van vis. Het betekent dat je spijsvertering niet lekker loopt waardoor je lichaam moeite heeft met de voedingsstoffen opnemen die in de vis zitten. Hartstikke zonde dus van al dat goede spul wat je mis loopt. Maar daar kan een goede voedingscoach je makkelijk bij helpen ?

En die wijntjes Rob… Die zijn natuurlijk hartstikke lekker.

In contact komen met Hof Catering?

We bespreken graag met u de mogelijkheden