Blog

Het is weer barbecue weer!

Maar dan echt barbecuen, op houtskool. Want die rare buitenkeukens die in zoveel tuinen op een paar meter afstand van de keuken staan, heb ik nooit begrepen. Het leuke aan de barbecue is volgens mij juist die grote grill met rokerig vuur en niet het surrogaat fornuisje buiten op gas.

Spetteren en roken

En ook niet die verdrietige barbecue pakketten met de goedkoopste voorgemarineerde dingetjes, maar juist grote stukken echt vlees en hele vissen. Het grote voordeel van de houtskoolgrill is namelijk dat je mag spetteren en roken. Nee, moet! Het is namelijk buiten! En wat is er mooier dan een groot stuk vlees, nadat het in z’n geheel is gegrild en even heeft mogen rusten, in dunne plakken te snijden voor je gasten. Met een goudbruine rand, alle sappen behouden en een goede rooksmaak van de kolen, het ultieme gevoel nadat je als een echte chef je grill hebt bemand, en dat dan als resultaat onder je mes te voorschijn komt….

Zelfgemaakte relish

Er is de laatste tijd veel om de barbecues te doen en dat is een goede zaak. Want barbecuen is leuk en gezellig, dus waarom dan niet ook gewoon goed eten? Uiteindelijk gaat het daarom, het eten. En dan is de echte barbecue een ding, maar minstens zo belangrijk zijn natuurlijk de salades en sauzen. Ooit wel eens het verschil geproefd tussen een vette Remia kwak en een zelfgemaakte relish bij je vlees? Geloof me, zo moeilijk is het niet om wat ingrediënten in een blender te doen, maar we denken er niet eens aan. En salades zijn onontbeerlijk als tegenhanger van al het vlees en vis. Geen aardappelsalades en wit stokbrood, maar groene salades met frisse rauwkost.

Een goede balans, zodat je na het verorberen niet uit elkaar klapt van de vette verstoppingen, maar met een goed gevoel nog even kan evalueren over hetgeen je zojuist hebt beleefd aan de grill. Hopelijk sta je ook nog in je zomerse outfit, daar past een goed gevoel over je lijf bij.

Barbecuen is dikke pret, vooral als het gezond en lekker is. Gek genoeg is ook daar het eeuwige Hollandse adagium van ‘veel voor weinig’ schering en inslag. Doe het deze zomer eens anders: 250 gr rauw vlees èn vis is ruim voldoende per persoon, maar zorg wel dat je er 300 gram aan salades bij serveert. En niet teveel brood, maar dan wel echt brood. En vervang die sauzen eens door een relish. Er zijn oneindig veel soorten, maar hier de lekkerste chilirelish:

Je hebt nodig:
50gr groene pepers
1 kleine ui
3 eetlepels mosterdzaad
1 eetlepel mosterdpoeder
150ml witte wijnazijn
75 gr lichte basterdsuiker
1 theelepel zout

Veel voor weinig

Pel de ui en versnipper deze.
Verwijder de pitjes en zaadlijsten van de groene pepers en snijd deze in hele kleine stukjes.
Rooster het mosterdzaad voor 2 minuten op een redelijk hoog vuur.
Voeg alle ingrediënten toe en laat de chilirelish voor 20 tot 30 minuten, zonder deksel op de pan, koken totdat de saus ingedikt is.

(De relish is 3 maanden houdbaar in de koelkast)

– Rob van Leeuwen

In contact komen met Hof Catering?

We bespreken graag met u de mogelijkheden